Fris springlevend! 75 jaar Fris Edam

Kees Kras (zeg maar Kras) heeft 22 jaar als assistent op het laboratorium van Fris gewerkt, van 1947 tot bijna het einde in 1969. In opdracht van hoofdontwerper De Vries deed Kras (1932) voortdurend proeven met klei en kleuren. In het Waterlands Archief liggen nog notitieboekjes waarin hij de hoeveelheden kratten klei, kwarts, soda en H2O noteerde. “Ik heb aan alle kleuren meegeholpen die Fris ooit heeft gebruikt”, vertelt Kras met zichtbaar genoegen. 

Vanuit school ging hij in 1947 direct naar Fris. “Ik had gesolliciteerd en kon op het lab beginnen. Het werk heb ik geleerd in de fabriek, maar ik kon goed rekenen, dat scheelt bij dit werk. Verder was het gewoon een kwestie van heel veel dingen zelf uitproberen. Later heb ik ook cursussen gedaan.” Trots is Kras nog steeds op zijn tijd bij Fris. “We hebben een geweldige tijd gehad met prachtig spul. Ik had ook zo mooi werk en echt inbreng in wat er gebeurde. Altijd werd om je mening gevraagd.”

Kras houdt twee bordjes in de lucht, Symfonie met een prinsessenblauwe rand.  “Deze bordjes heb ik al 50 jaar in gebruik en je kunt er geen messtreepje op zien”, zegt hij vol trots!

Foto: Marco Bakker