Expositiezaal
Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam

Dankzij een fenomenale schenking begin 2020 van de heer Wil Schagen beschikt het Edam Museum over een vrijwel complete collectie Fris-keramiek. Deze collectie wordt getoond op de dependance van het Edams Museum, op de eerste verdieping van het Stadhuis en in de hal van het Steenen Coopmanshuys. De Edamse art-director Marijke Schipper heeft de vormgeving en inrichting van de tentoonstelling verzorgd in samenwerking met scholengemeenschap De Triade. De expositie gaat buiten verder in de etalages van voormalige winkelpanden.

Openingstijden Edams Museum
In de winter is het Edams Museum geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Tussen Kerst en Oud en Nieuw is het museum open op dinsdag 28, woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 december. Op Eerste en Tweede Kerstdag, op Nieuwjaarsdag en op zondag 2 januari is het museum gesloten.  

Feest van vorm en kleur

In de expositiezaal op de eerste verdieping van het Stadhuis (Damplein 1) wordt het verhaal van de N.V. Keramische Industrie Fris verteld en is een prachtig overzicht te zien van alles wat in de 22 jaar van het bestaan van Fris in Edam werd gemaakt: een feest van vorm en kleur. In de voorname burgemeesterskamer is de tafel gedekt met het iconische Jubilant-servies. In de hal worden unieke onderdelen uit de Fris-collectie getoond: het verloren gewaande servies Palet en de zeldzame kleurrijke Hannie Terpstra-kopjes. 

Servies Palet Fris Edam
Servies Palet (1957) Foto Marco Bakker, styling Marijke Schipper