Edams Museum

Dankzij een fenomenale schenking begin 2020 van de heer Wil Schagen beschikt het Edams Museum over een vrijwel complete collectie Fris-keramiek. Deze collectie wordt getoond op de dependance van het Edams Museum, op de eerste verdieping van het Stadhuis. 

Het Edams Museum is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 16.30 uur. Tussen Kerst en Oud en Nieuw is het museum open op dinsdag 28, woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 december. Op Eerste en Tweede Kerstdag, op Nieuwjaarsdag en op zondag 2 januari is het museum gesloten.  

Openingstijden en toegangsprijzen Edams Museum

Het Steenen Coopmanshuys

Het Steenen Coopmanshuys is het oudste stenen huis van Edam. Het werd omstreeks 1450-1550 gebouwd. In de 17e eeuw werd er een nieuw interieur geplaatst, dit interieur is daarna nauwelijks gewijzigd. Het pand bleef in particulier eigendom tot 1893, toen het door de gemeente Edam werd aangekocht. Het gebouw werd na het overlijden van de laatste bewoner openbaar geveild. De veiling vond op 8 augustus 1893 plaats en omdat Edam sloop als een reëel gevaar zag, kocht het zelf (met behulp van een lening) het pand. Het woonhuis bevond zich in een zwaar verwaarloosde toestand, waardoor restauratie noodzakelijk was. Na de aankoop werd de architect Pierre J.H. Cuypers aangetrokken om het pand te restaureren. Na restauratie werd het pand in 1895 in gebruik genomen als geschiedenismuseum voor de stad Edam. Onder andere kunstenaar W.O.J. Nieuwendamp was bij de oprichting van het museum betrokken. In de jaren 1950 werd het pand opnieuw gerestaureerd.

In de collectie bevinden zich onder ander drie levensgrote schilderijen van bekende inwoners uit Edam: Trijntje Keever (de Lange Meid), Jan Claeszoon Claes (de Dikke Kastelijn) en Pieter Dirkszoon (Langbaard). Daarnaast bestaat de grafische collectie uit kaarten, gravures, houtsneden, opticaprenten, ontwerptekeningen en schetsen. Er zijn ook gedenkglazen en fotoalbums in de collectie opgenomen. In de kelder van het gebouw bevindt zich een ‘drijvende’ kelder. Deze kelder drijft los van de muren van het pand, op het grondwater. 

Op de zolder van het Steenen Coopmanshuys is de tentoonstelling ‘Zwervend verwerf ik, Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum’ te zien. Deze tentoonstelling toont de reis- en tekenlust van W.O.J Nieuwenkamp zien, die per stoomboot, prauw, auto, te paard, te voet of te fiets reisde. Waar W.O.J. kwam legde hij serene stadsgezichten vast, van Batavia en Bali tot Edam en Volendam. Boten en bruggen spelen in deze tentoonstelling een hoofdrol. Kijk en vergelijk: de ophaalbrug over de Kali Besar in Batavia en de Arisbrug in Edam. Nieuwenkamp kwam altijd weer terug naar Edam. De plaatsen in Edam waar Nieuwenkamp woonde en werkte worden dan ook in de tentoonstelling nader belicht.