Fris springlevend! 75 jaar Fris Edam

Vanaf 20 oktober staat Edam helemaal in het teken van N.V. Keramische Industrie Fris. Marijke Schipper heeft de tentoonstelling ingericht, samen met scholingsgemeenschap De Triade en vele vrijwilligers van het Edams museum. De Edamse Marijke Schipper is interieurontwerper en styliste bij diverse tv-programma’s, zoals Heel Holland Bakt, Media Inside en First Dates. Ook schreef ze diverse boeken over interieurinrichting waaronder 100 x Mooier Wonen. In 2020 begon ze met het ontwerpen van een eigen collectie van woonaccessoires waarbij diverse technieken met hoogwaardige materialen worden gecombineerd. En ondanks dat zij het druk heeft met al haar projecten daagde Fris haar uit. Nadat ze gevraagd werd om mee te werken, begon ze zich eerst te verdiepen. “Ik kende Fris niet, maar had wel gehoord dat er een expositie kwam. Zal ik je iets verklappen, ik ben nu ook begonnen te verzamelen, ik ben er echt helemaal door gegrepen!”

“Onlangs was ik in Groningen en zag in een tweedehandswinkel iets van Fris staan. En achter in de zaak stond er nog veel meer. De eigenaar vertelde dat hij het zo leuk vond dat er een catalogus komt. Op het laatst vertelde hij dat er de laatste tijd heel vaak naar Fris werd gevraagd. Iedereen raakt zo opgewonden door het project waar we nu mee bezig zijn.”

Marijke Schipper zorgde voor sprankelende arrangementen voor de foto’s van de serviezen in de catalogus. De tentoonstelling in het museum en in diverse Edamse etalages gaat ze ook zo inrichten dat het tijdloze karakter van de producten van Fris tot zijn recht komt. Op deze wijze wordt Fris met de dag van vandaag getrokken en maakt daarmee de titel van de tentoonstelling waar: Fris Springlevend. “Die gedachte klopt helemaal! Je laat heden en verleden zien. Ik ben zo blij dat ik de styling van dit project mocht doen. Mijn uitdaging is dat mensen genieten, maar ook aan het denken worden gezet.”

Foto Marco Bakker.