Fris springlevend! 75 jaar Fris Edam

Op woensdag 20 oktober 2021 opende Lieke Sievers, burgemeester van Edam-Volendam, op feestelijke wijze de tentoonstelling Fris Springlevend! in het Edams Museum en op vele andere plekken in Edam. De burgemeester roemde het ondernemerschap in Edam vroeger en nu en toonde zich onder de indruk hoe het verhaal van Fris Edam vooral de menselijke betrokkenheid benadrukte.

Tijdens de opening in de Burghwall waren oud-werknemers en familieleden van de oprichter Gerrit Fris senior en junior aanwezig. Zij namen ook een boek in ontvangst van de Edamse uitgeverij LM Publishers Fris Edam, Keramiek 1947-1969 waarin wordt teruggeblikt op de geschiedenis van de fabriek en nagenoeg het gehele oeuvre in beeld wordt gebracht. Het Edams Museum toonde zich zeer verheugd dat het project gedragen wordt door de gehele Edamse samenleving en noemde als voorbeeld de bijdrage van leerlingen van de technische school De Triade en de inzet van vele vrijwilligers.

Art-director Marijke Schipper leidt burgemeester van Edam-Volendam Lieke Sievers door de tentoonstelling Fris Springlevend!  in het Edams Museum.

De N.V. Keramische Industrie Fris produceerde tussen 1947 en 1969 gebruiksaardewerk en serviezen die in het naoorlogse Nederland opvielen door bijzondere vormen en aantrekkelijke kleuren. Door het vakmanschap van de medewerkers, de moderne en functionele ontwerpen van ontwerper Willem Hendrik de Vries en de nadruk op kwaliteit werd Fris al snel toonaangevend in de productie van serviezen en vazen. Vele decennia na de sluiting van de fabriek zijn de schalen, borden, kopjes en vazen nog steeds in trek via antiquairs en winkels op internet. 

Fris is van groot belang geweest voor de werkgelegenheid in de regio, maar ook voor de ontwikkeling van het Nederlandse gebruikskeramiek, als opmaat voor het wereldberoemde Dutch Design. De producten van Fris zijn opgenomen in de collecties van diverse nationale en internationale musea als het Centraal Museum in Utrecht, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, Van Eesterenmuseum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Museum of Modern Art In New York. De tentoonstelling in het Edams Museum en de etalages in voormalige winkelpanden is ingericht door de Edamse art-director Marijke Schipper.